ValBran streeft naar het ontwikkelen van nieuwe technieken om de waarde van tarwezemelen te verbeteren. Deze tarwezemelen zijn een agrarisch bijproduct, afkomstig uit bloemmolens en bioraffinaderijen. Koolhydraten, het belangrijkste deel van tarwezemelen, worden momenteel voornamelijk gebruikt voor diervoeders.

De projectpartners van ValBran ontwikkelen originele biotechnologische middelen en middelen van groene chemicaliën, die het milieu respecteren, voor de productie van verschillende oppervlakte-actieve moleculen op basis van tarwezemelen. De aandacht gaat vooral naar moleculen met hoge toegevoegde waarde die zich richten op diverse toepassingen zoals cosmetica, detergenten, voedseladditieven, fytosanitaire middelen,….

Om de aanvaardbaarheid van biogebaseerde moleculen door consumenten te vergemakkelijken, dienen deze moleculen goedkoper te zijn dan oliegebaseerde equivalenten, dezelfde eigenschappen hebben als de oliegebaseerde equivalenten, niet concurreren met voedsel en minimale milieu-effecten hebben.

De projectpartners stellen meerdere transformatiemiddelen af op laboratoriumschaal en selecteren daarna het meest veelbelovende proces voor een overdracht op pilootschaal. Dit laat toe om economische indicaties en indicaties over de milieu-impact van het ontwikkelde proces te verkrijgen.

Financiële info

Partners

Inagro, Université de Reims Champagne-Ardenne (Frankrijk), VITO nv

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen