Tegenwoordig worden gesloten ruimtes steeds beter geïsoleerd om energieverliezen te voorkomen. Dit kan leiden tot onvoldoende ventilatie, wat een toename van de concentratie van verontreinigende stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) in de binnenlucht kan veroorzaken. Die stoffen kunnen afkomstig zijn uit verf, parfum, schoonmaakmiddelen, meubels, ... en zijn schadelijk voor de gezondheid.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om dit probleem te verminderen of zelfs te elimineren, zoals ventilatie, zuivering door adsorptie, (bio)filtratie, ozonisatie, ionisatie, depolluerende planten, … De ontwikkeling van effectieve methodes voor de in-situ afbraak van verontreinigingen lijkt echter veel efficiënter op lange termijn.

TEXACOV wil hierop een antwoord bieden en heeft als doel het ontwikkelen van functioneel textiel, zoals draperieën, gordijnen,… voor het actief reinigen van binnenlucht. Hiervoor zullen de partners materialen ontwikkelen die vluchtige organische stoffen in de binnenlucht afbreken, door het fotokatalytisch effect, gebruik makend van zichtbaar licht en zonder externe energiebron. De projectpartners zullen vervolgens textielmateriaal ontwikkelen dat gefunctionaliseerd werd met dit fotokatalytisch materiaal.

Het project omvat drie kernactiviteiten: (1) de bereiding van fotoactieve nanodeeltjes; (2) het verbeteren van de affiniteit tussen de textielvezel en de nanodeeltjes door het gebruik van cellulose nanovezels; (3) de integratie van de nanocomposieten op textiel.

Tenslotte zullen de projectpartners ook werken aan de certificering en kwantificering in een labo-omgeving van de zuiveringsperformantie van de ontwikkelde materialen.

Dit onderzoek zal processen ontwikkelen die direct overdraagbaar zijn naar de vele textielbedrijven in de grensregio, evenals naar bedrijven die gespecialiseerd zijn in de behandeling van afvalwater en lucht.

TEXACOV maakt deel uit van de projectenportefeuille GoToS3.

Financiƫle info

Partners

Katholieke Universiteit Leuven - campus Kortrijk, Materia Nova (Walloniƫ)

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen