Transport en logistiek vormen belangrijke motoren van de economie in de Vlaams-Nederlandse grensregio. Wegtransport neemt hiervan het grootste deel in waardoor de impact van de sector op het milieu groot is aangezien deze nog steeds voor 97% afhankelijk is  van fossiele brandstoffen. ‘SYN-ERGIE’ wil een volgende stap zetten in de ontwikkeling richting duurzaam goederentransport tussen het oosten en het westen van de grensregio, namelijk de as West-Vlaanderen-Antwerpen-Limburg (NL). 

‘Oost-West Poort’ uit Interreg IV zette de eerste stappen naar een beter goederentransport en toonde aan dat samenwerking tussen bedrijf en transporteur resulteert in efficiënter wegtransport met een hogere beladingsgraad, betere prijsvoorwaarden en een betere service. 

‘SYN-ERGIE’ bouwt verder op deze resultaten en legt enerzijds opnieuw de focus op het optimaliseren van de beladingsgraad en anderzijds op de promotie van synchromodaal transport zodat alternatieve transportmodi gangbaar worden. Zo krijgt de markt de nodige duw in de rug om een concurrentieel transportaanbod via spoor, binnenvaart en/of estuaire vaart te realiseren. Verladers, logistieke dienstverleners, terminaloperatoren en andere belangrijke actoren zoals de havenbedrijven worden verder samengebracht. ‘SYN-ERGIE’ toont deze bedrijven de mogelijkheden door middel van een serious game, testpilots, workshops en demonstraties met een clickable demo. Er wordt ook een synchromodale cockpit uitgebouwd, een planningstool waarmee slimme, kostenefficiënte en duurzame logistiek kan worden gerealiseerd. 

Financiƫle info

Projectleider

POM West-Vlaanderen

Partners

Katholieke Hogeschool Vives Zuid vzw, VOKA - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, nv Industriebank LIOF, Fontys Hogescholen, GroentenFruit Huis, Nallian nv, Informore bv

Thema

Mobiliteit en weginfrastructuur

Prioriteit

Milieu en hulpbronnen

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen