SHINE - Sustainable houses in an inclusive neighbourhoodDe partners van SHINE kampen met dezelfde problemen: stijgend energie verbruik, schommelende prijzen, branstoftekort, energie veiligheid en bedreiging van het milieu. Het zijn problemen die grensoverschrijdend zijn: een gemeenschappelijke aanpak dringt zich logischerwijs op.

SHINE streeft naar een vermindering van de koolstofuitstoot in residentiële woningen. Het project wil het proces versnellen om energie-efficiënte en hernieuwbare energie technologiën toe te passen bij de renovatie van resideniële woningen.

De belangrijkste outputs zijn de pilootprojecten die in enkele wijken worden uitgevoerd en de hiervoor gebruikte methodieken in samenwerking met de eigenaren van de woningen. De pilots tonen aan dat een meer energie-efficiënte aanpak mogelijk is en de moeite waard is. Om het gewenste resultaat te bereiken is de betrokkenheid van de bewoners cruciaal tijdens het renovatieproces. Hiervoor werken de partners in het project aan een methodiek voor een participatieproces met een bottom-up aanpak. Ook de professionals worden geïnformeerd over technieken en innovatieve methodieken voor energie-efficiënt bouwen.

Financiële info

Projectleider

Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK)

Partners

OCMW Ieper, Sint-Niklaas, Thomas More Kempen vzw, Brighton & Hove City Council, Amicus Horizon, Hastings Borough Council, Energise Sussex Coast Ltd, Habitat du Littoral, Communauté d'agglomération du Boulonnais, Kamp C Duurzaam Bouwen, Zonnige Kempen, Association pour la recherche et le développement de méthodes et processus industriels (ARMINES), CLAVIS

Thema

Milieu, landschap en natuur

Prioriteit

Koolstofarme economie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen