De wilde bestuivers in de grensoverschrijdende zone Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen zijn een kostbare maar ernstig bedreigde natuurlijke bron. Dit project legt de basis voor een grensoverschrijdende organisatie die toelaat gecoördineerde acties te ondernemen en de regio's nauw te laten samenwerken. De noodzaak is groot, want wilde bestuivers, vooral wilde bijen, zweefvliegen en vlinders, zijn zeer belangrijk om de landbouw en de ecosystemen in stand te houden.
Om die uitdagingen aan te gaan, lanceert het project SAPOLL een grensoverschrijdend actieplan om de wilde bestuivers te beschermen. Dit plan legt de basis voor de maatregelen die nodig zijn om de bestuivers te beschermen, door dieper in te gaan op de noodzakelijke wetenschappelijke en educatieve aspecten zowel voor burgers, beleidsbepalers, ondernemers als terreinbeheerders. Het plan is ook aangepast aan de regionale context van elke partij.
De acties uit dit plan streven naar het delen van kennis en vaardigheden binnen het grensoverschrijdende gebied. De wetenschappelijke kennis, de ervaring op het gebied van sensibilisering en terreinbeheer zijn immers erg versnipperd. Volgende acties komen ondermeer aan bod:
- Sensibilisering van het grote publiek: acties rond communicatie, sensibilisering en participatieve wetenschap om een zo groot mogelijk publiek te informeren over de achteruitgang van wilde bestuivers.
- Mobilisering van de waarnemersnetwerken: ondersteuning van werkgroepen en opleidingen.
- Wetenschappelijke opvolging van wilde bestuivers: verzamelen van verspreidingsgegevens en opzetten van een grensoverschrijdende database. Dankzij die gegevens, worden de belangrijke zones voor de bestuivers en de bestuiving in kaart gebracht.