Het project ‘ReNu2Farm’ is gericht op een verhoging van het hergebruik van nutriënten in Noordwest Europa. Daarbij ligt de focus op de plantenvoedingsstoffen stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). P en K zijn eindige grondstoffen en de productie van N-kunstmest vraagt energie, waardoor hergebruik vanuit duurzaamheidsoogpunt gewenst is. Ondanks dat technieken voor herwinning zijn ontwikkeld, is het gebruik van meststoffen uit recycling door boeren tot nu toe beperkt. De kwaliteit van de producten voor de eindgebruiker vormt een belangrijke sleutel waarmee in het project wordt getracht dit te veranderen.

Ook West-Vlaanderen wordt door zijn aanwezige intensieve landbouw gekenmerkt als een regio met een nutriëntenoverschot. Voor zulke regio's wil het project oplossingen aanreiken op het vlak van nutriëntenrecuperatie, zowel door het optimaliseren van bestaande recuperatietechnieken, als het ondersteunen van het huidige beleid hieromtrent. Concreet vinden er  veldvalidaties en demonstraties plaats voor landbouwers en beleidsmakers om hen te overtuigen van de kwaliteit van kunstmestvervangers. Daarnaast vinden ook testinstallaties en chemische analyses plaats. Tot slot wordt ondersteuning geboden bij het opzetten van handelsketens tussen West-Vlaamse producenten en regio's met een nutriëntentekort om zo de marktintroductie van biogebaseerde meststoffen te bewerkstelligen.

In het voorstel wordt samengewerkt met partijen uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Ierland.

Financiële info

Projectleider

University of Limerick

Partners

INAGRO, Universiteit Gent, University of Limerick, Cork Institute of Technology, ARVALIS Institut du végétal, Soil Concept S.A., Outotec GmbH & Co. KG, Nutriënten Management Instituut BV, Institute of Technology Carlow

Thema

Landbouw en visserij

Prioriteit

Koolstofarme economie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen