Reframe, ‘Towards a Regional Food Frame’, zorgt voor de ondersteuning van de lokale economie door in te spelen op de korte keten.

Het project wil zes doelstellingen bereiken: (1) het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden bij voedselgerelateerde kmo’s en andere belanghebbenden binnen een regionaal voedselkader. Deze vaardigheden zouden de realisatie van het potentieel van voedselproductie voor de regio mogelijk moeten maken. (2) Regionale samenwerkingsverbanden tot stand brengen tussen regionale leveranciers en grootschalige consumenten om te komen tot een omvangrijke, regionale B2B-voedselmarkt. (3) Het beïnvloeden en ondersteunen van grootschalige stedelijke consumenten om besluitvorming over stedelijk voedselbeleid voor te bereiden en te formaliseren en intenties voor regionale inkoop tot uitdrukking te brengen als basis voor samenwerking met regionale leveranciers. (4) Het ontwikkelen van innovatieve specialisatiestrategieën voor betrokken partijen en organisaties. (5) Het genereren van data en het creëren van inzicht met betrekking tot het huidige vraag en aanbod. (6) Het ondersteunen van regionale belanghebbenden om te voldoen aan de veranderende vraag van consumenten en burgers: regionaal voedsel met een positieve impact op het milieu, het klimaat en de gezondheid.

In Vlaanderen richten de partners zich op de doelgroep grootkeukens die van nature heel wat landbouwproducten verwerken. Doel is de grootkeukens te stimuleren en ondersteunen om lokale producten te verbruiken en rechtstreeks af te nemen bij landbouwers. Op die manier ontstaat een win-win situatie: landbouwers genereren een nieuwe vorm van afzet waarbij zij de prijszetting in eigen handen kunnen houden, tegelijkertijd kunnen grootkeukens rekenen op verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer.

Projectmeeting in Damme

Financiƫle info

Projectleider

Gemeente Groningen (Nederland)

Partners

Centrum voor onderzoek en advies in de land- en tuinbouw in West-Vlaanderen, EROV, Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw, VIVES Zuid

Prioriteit

Koolstofarme economie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen