Realisatie van een vlaszaadrecuperatiesysteem op een oogstmachineIn dit project zal de jonge kmo Met-Co bvba (Kortemark) een innovatieve balenpers ontwikkelen exclusief inzetbaar in de teelt van vlas om het vlaszwad, na roten op het veld, op te rollen waarbij een recuperatie zal gebeuren van het verlies aan vlaszaad tijdens dit wikkelproces. Deze recuperatie wordt bewerkstelligd worden door een opvang van het zaad om het, na ontdoen van onzuiverheden, inwendig te verwerken in de vlasbaal tijdens het wikkelproces om alzo nadien bij het afrollen in de verwerkingslijn van de vlasfabriek definitief te gaan recupereren.

Dit vlaszaad is van een hoge commerciële waarde als bestendiging van de vlasteelt in volgende teeltseizoenen (vermeerdering). Deze opvang voorkomt eveneens dat overtollig zaad gaat kiemen op het veld bij een volgende teeltvrucht wat vaak de inzet van (chemische) bestrijdingsmiddelen noodzakelijk maakt.

Door dit laatste uit te sluiten kan een kostenbesparing verkregen worden en valt er eveneens een meeropbrengst te behalen met de teelt van vlas na  commercialisatie van het extra zaad. Concreet gaat het in dit project om de ontwikkeling van een recuperatiesysteem bestaande uit verschillende onderdelen en (machine-aangedreven) componenten dat zal opgebouwd worden op een balenpers voor vlas en dit door het bestaande concept van deze balenpers aan te passen zodat deze opbouw hierop als zijnde één machinegeheel kan functioneren.

Financiƫle info

Projectleider

Met-Co

Partners

Inagro, Vlasbedrijf Verhalle nv

Thema

Gebiedsgerichte werking

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen