Proeftuin Voeding-WaterDe stap van onderzoeksfase naar implementatie van technologische innovaties in de bedrijven is soms te groot of te ingewikkeld, ook omdat bepaalde socio-economische factoren niet in rekening zijn gebracht of gekend.

Via dit EFRO-project wordt voor de AGF-sector een proeftuin voeding-water gecreëerd worden. Deze proeftuin zal bestaan uit een nieuwbouw met inperkingsniveau 2 (deze nieuwbouw maakt geen onderdeel uit van dit project). In de voedingsbewerkingsruimte zullen modulair opgebouwde proceslijnen op pilootschaal worden ingericht. Dit zal het mogelijk maken om innovaties uit te testen op verschillende eenheidsbewerkingen (wassen, snijden, enz.) om vervolgens het effect hiervan te evalueren in functie van de kwaliteit van het eindproduct (effect op de houdbaarheid met gewenste organoleptische kwaliteiten en voedselveiligheid), het hygiënisch ontwerp van de proceslijn en het water- en energieverbruik. In de waterbehandelingsruimte zal het inkomende en uitgaande water kunnen worden behandeld met beschikbare pilootinfrastructuur voor waterbehandeling. In deze proeftuin zal het derhalve mogelijk zijn om de economische, ecologische (duurzaamheid) en sociale impact (tewerkstelling) van de diverse technologieën in kaart te brengen.

Rond deze proeftuin zal een multidisciplinair netwerk uitgebouwd worden rond alle diverse expertises aanwezig in de (academische) onderzoekswereld als in de praktijkcentra en de bedrijfswereld (verwerkende sector, fabrikanten van apparatuur, sensoren en automatisering) rond verwerken van AGF en waterbehandeling.

Financiƫle info

Partners

Technische Universitaire Alliantie voor economische transformatie in West-Vlaanderen, Universiteit Gent - st.-pietersnieuwstraat, VITO - VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK, Vlaams Kenniscentrum Water

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen