PROBIOMESH - Gebreide bio-resorbeerbare garens en wieken voor de behandeling van genitale prolapsBekken verzakking wordt veroorzaakt door de leeftijd en de opeenvolgende zwangerschappen die gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen door beschadiging van de bekkenbodemspieren, op het niveau van het bekken. De buikorganen worden niet meer gesteund en kunnen daardoor afdalen via de vaginale weg en zo een genitale verzakking veroorzaken. Verre van triviaal, treft dit verschijnsel één vrouw op 3, hetzij meer dan 2 miljoen patiënten alleen in België en Hauts-de-France. Dit verschijnsel tast 60 % van de vrouwen aan boven de 60 jaar. De lichamelijke gevolgen zijn pijnlijk voor de patiënten (incontinentie, constipatie, met inbegrip van de pijn tijdens de geslachtsgemeenschap), maar ook hun sociale plaats wordt aangetast. Met een handicap door verzakking, verliezen ze aan mobiliteit en het taboe rond het onderwerp benadrukt het verlies van eigenwaarde. Er is bijgevolg een groeiende vraag naar chirurgische ingrepen, maar de huidige oplossingen zijn niet geschikt.

Het doel van deze samenwerking is de realisatie van semi-resorbeerbare textiel versterkings-implantaten voor de behandeling van genitale verzakking. De bestaande iproducten zijn weinig geschikt en niet soepel genoeg. Die implantaten zijn inderdaad derivaten van deze gebruikt in de viscerale chirurgie (hernia) en zijn niet betrokken bij een specifieke ontwikkeling vooral op hun mechanische eigenschappen. De gevolgen zijn vele chirurgische mislukkingen en herhaalde behandelingen en anderzijds irritaties en ongemak bij veel patiënten. De behandeling van genitale verzakking blijft dus een probleem voor de volksgezondheid vooral door de problemen van tolerantie van de bestaande implantaten, namelijk de ontoereikendheid van het mechanische gedrag van de versterkingen ten overstaan van het mechanisch gedrag van de omliggende levende weefsels.

Het project PROBIOMESH groepeert grens- en cross-sectorale actoren op het gebied van de medische wetenschappen, polymeren en textielprocessen om nieuwe oplossingen voor te stellen aan die patiënten.

Financiële info

Projectleider

Centre Hospitalier Régional Universitaire de Lille

Partners

Ecole Centrale de Lille, Centexbel, Centexbel, Centexbel, Materia Nova

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen