PlastiCity - Resourcing Plastics from the CityDe 2 Zeeën -regio is een van de meest productieve regio's in de EU als het gaat om het genereren van plastic afval, maar over het algemeen zijn de percentages voor kunststofrecycling laag (20-30%). Binnen de stedelijke omgeving is veel plastic afval beschikbaar dat, in termen van kwaliteit, technisch in aanmerking komt voor recycling, maar niet effectief wordt gevalideerd.

Deze zogenaamde 'lost plastics' kunnen een prominente rol spelen in de circulaire economie, waardoor actoren en stakeholders een economische kans krijgen om te profiteren van de traditionele plastic verwijderingsmethoden. Deze economische kansen zijn niet volledig bekend, de logistiek rond inzameling niet volledig ontwikkeld, sorteerfaciliteiten niet goed uitgerust of belanghebbenden niet volledig betrokken. Dit zijn allemaal obstakels om het volledige potentieel van kunststof in de circulaire economie te realiseren en moeten worden overwonnen als de 2 zeeën-regio een sleutelrol wil spelen bij het realiseren van de EU-strategie voor kunststoffen in de circulaire economie.

Het doel van het PlastiCity-project is om reproduceerbare strategieën en oplossingen te ontwikkelen die de recyclingpercentages in stedelijke omgevingen van 20-30% tot meer dan 50% te kunnen verhogen door het gebruik van 'verloren plastics' als secundaire bronnen uit de stedelijke omgeving te ontsluiten.

Financiële info

Projectleider

Gent

Partners

D.P.L. Group Plastic Recycling, Universiteit Gent, University of Portsmouth Higher Education Corporation, Southend on Sea Borough Council, Gemeente Den Haag, Van Werven Belgium bvba, Team2, Association pour la recherche et le développement de méthodes et processus industriels (ARMINES), Metabolic B.V., GRCT, Theys Recyclage, WeLOOP

Thema

Milieu, landschap en natuur

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen