PASSAnt - PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & TerminalsVeiligheid in de haven is een basisvoorwaarde om het volledige functioneren ervan te garanderen. Nederlandse en Vlaamse havens kampen echter met ladingdiefstallen en de transmigratie in, op en rond Calais zorgt voor nieuwe uitdagingen in de havens van Oostende en Zeebrugge. De noodzaak om op zoek te gaan naar innovatieve veiligheidsoplossingen is groot. 

‘PASSAnt’ zet in op experimentele ontwikkeling van anomaliedetectie rond vrachtwagens, treinen en schepen. Camerasensoren zullen geïnstalleerd worden op relevante locaties in de havens van Oostende en Moerdijk. Deze data wordt gebruikt om het ‘machine learning’ systeem te leren wat normale en vreemde patronen zijn. Algoritmen worden ontwikkeld voor complexe beeldanalyses zoals het herkennen en classificeren van mensen en voertuigen, het meten van snelheid, herkenning van kentekens, enz. Het systeem zal leren om personen, fietsers, wagens en vrachtwagens van elkaar te onderscheiden op een zeer gedetailleerd niveau en zal bijvoorbeeld het type en model van een voertuig kunnen onderscheiden, net als de kleur, de snelheid van beweging en het kentekennummer. Afwijkende patronen zoals onbevoegde personen, pogingen tot ladingdiefstal, inklimming en smokkel kunnen op die manier vroegtijdig en automatisch worden gedetecteerd. 

Om ladingen te beschermen wordt daarnaast ingezet op de ontwikkeling van geavanceerde ‘slimme’ zeildoeken dat een alarm genereert van zodra een poging tot inbraak wordt ondernomen. Daarnaast zal geavanceerd hek- en sluitwerk van Betafence op diverse sites in havengebieden geplaatst worden. Deze verschillende systemen zullen door Securitas worden verbonden zodat in een test-meldkamer permanent signalen opgevolgd kunnen worden. Al deze oplossingen die ‘PASSAnt’ genereert, kunnen in een later stadium op maat gemaakt worden voor andere havens, terminals of bij uitbreiding bedrijventerreinen.

PASSAnT - Hoogtechnologische veiligheidsoplossing voor havens

Financiƫle info

Projectleider

Innovation Center for Security, afdeling INNOS

Partners

Betafence Belgium, Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende, SIOEN Industries, POM West-Vlaanderen, ViNotion, Havenbedrijf Moerdijk, Dutch Institute for Technology, Safety and Security, Technologische Universiteit Eindhoven, Tein Technology, VX Company Forensic Analytics, Securitas Alert Services NV, Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid BIVV-IBSR, Internetbureau Omines

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen