Mageteaux - Grensoverschrijdende beheersing en beheer van de waterafvoer tussen Duinkerke en Nieuwpoort 

Het poldergebied is een grensoverschrijdend gebied: water stroomt er van Frankrijk naar België en omgekeerd. Een internationale Frans-Belgische overeenkomst van 26 juni 1890 en zijn avenant van 08 maart 1968 regelen de grensoverschrijdende waterafvoer.

Vandaag dwingt de klimaatverandering de actoren in deze regio zich echter te mobiliseren en het huidige systeem opnieuw te evalueren zodat het meer aangepast is aan de toekomstige context. Tijdens perioden van hoge waterstanden en hoge debieten bereiken de kunstwerken voor lozing van water in zee in Duinkerke en Nieuwpoort hun limieten. Dit leidt tot overstromingen in de grensoverschrijdende kustzone, vooral in het gebied van de Binnen- en Buitenmoeren.

Het project MAGETEAUX wil de wateroverlast beperken door de afwatering bij hoogwater te verbeteren. Dit gebeurt door het water van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke/Canal de Furnes tijdelijk zowel in de richting van Frankrijk als in de richting van België te laten afwateren. Daarvoor worden twee nieuwe kunstwerken gebouwd. Een noodpompgemaal op de Speievaart pompt een deel van het water van de Moeren naar het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Een schuifconstructie tussen het Canal de Furnes en het Canal Exutoire op de site van de 4 Ecluses in Duinkerke creëert een bijkomende afvoermogelijkheid van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke naar zee in Duinkerke.

Financiële info

Projectleider

Provincie West-Vlaanderen

Partners

Vlaamse Waterweg nv, Institution Interdépartementale des Wateringues du Nord/Pas-de-Calais, EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale, AGUR

Thema

Gebiedsgerichte werking, Milieu, landschap en natuur

Prioriteit

Klimaatverandering, risicopreventie en beheer

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen