Centraal in dit project staat de grensoverschrijdende beheersing en beheer van de waterafvoer tussen Duinkerke en Nieuwpoort. Het poldergebied is namelijk een grensoverschrijdend gebied: water stroomt er van Frankrijk naar België en omgekeerd. Een internationale Frans-Belgische overeenkomst van 26 juni 1890 en zijn avenant van 08 maart 1968 regelen tot nu toe de grensoverschrijdende waterafvoer.

Vandaag dwingt de klimaatverandering de actoren in deze regio zich echter te mobiliseren en het huidige systeem opnieuw te evalueren, zodat het meer aangepast is aan de toekomstige context. Tijdens perioden van hoge waterstanden en hoge debieten bereiken de kunstwerken voor lozing van water in zee in Duinkerke en Nieuwpoort nu hun limieten. Dit leidt tot overstromingen in de grensoverschrijdende kustzone, vooral in het gebied van de Binnen- en Buitenmoeren.

Het project MAGETEAUX wil de wateroverlast beperken door de afwatering bij hoogwater te verbeteren. Dit gebeurt door het water van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke/Canal de Furnes tijdelijk zowel in de richting van Frankrijk als in de richting van België te laten afwateren. Daarvoor worden twee nieuwe waterwerken gebouwd. Een noodpompgemaal op de Speievaart zal een deel van het water pompen van de Moeren naar het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Een schuifconstructie tussen het Canal de Furnes en het Canal Exutoire op de site van de 4 Ecluses in Duinkerke zal een bijkomende afvoermogelijkheid van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke naar zee in Duinkerke creëren.

Dit project maakt deel uit van de projectenportefeuille FLANDRIA RHEI, en valt onder de doelstelling “de bescherming tegen overstromingen.”

Financiƫle info

Partners

Provincie West-Vlaanderen, Vlaamse Waterweg, VMM

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen