LUMINOPTEX - Nieuw intelligent textiel voor autonome sfeerverlichtingDe interesse in de ontwikkeling van intelligent textiel en in de integratie van nieuwe functies rond energie is de voorbije jaren fors toegenomen. De nieuwe textielmaterialen kunnen een belangrijke rol spelen op het gebied van opslag en/of verwerking van de energie of op het gebied van de informatie en communicatie.

Textiel als substraat heeft enkele belangrijke voordelen: flexibiliteit, licht gewicht en breed toepassingsgebied zoals signalisatie (vlaggen en banners) en architecturale toepassingen in gebouwen (decoratieve stoffen, gordijnen, enz.)

Dit project richt zicht op het ontwerp en de implementatie van nieuw intelligent textiel voor "autonome diffuse verlichting" met toepassingen in interieurdesign, decoratieve stoffen of signalisatie. LUMINOPTEX baseert zich op de onafscheidelijke competenties van de 6 regionale partners en stelt innovatieve technieken voor om een textiel te creëren dat volgende drie functies combineert:

1. opname van de energie

2. bewaring van deze energie

3. het beschikken over autonome licht elementen die voor sfeerverlichting zorgen

Financiële info

Projectleider

Materia Nova

Partners

Centexbel, Université de Lille - Lille, Université de Mons, Ecole Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles (ENSAIT), Université Catholique de Louvain

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen