De tijd dat landbouw de primaire tak van de economie was, ligt ver achter ons. Weinig sectoren maakten de laatste honderd jaar zo'n drastische veranderingen door als de landbouw. Vanuit de noodzaak om iederen te voeden werden kleine gemengde landbouwbedrijven omgevormd naar industriële landbouwbedrijven die zwaar afhankelijk zijn van olie, chemische bemesting en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast moeten we rekening houden met de ecologische uitdagingen en de stijgende vraag naar natuurlijk geproduceerd voedsel, met aandacht voor kwaliteit en verscheidenheid. 'Krachtboer' zet de noodzaak tot herbekijken van het landbouwsysteem met boeren én burgers centraal.

De laatste jaren groeit de interesse in duurzame landbouw, alternatieve en ecologische productie-manieren. Dit heeft ook zijn gevolgen voor de gastronomie. Chefs promoten lokale landbouwproducten en doen de vraag naar specifieke variëteiten boomen. Een voorloper is chef Kobe Desramaults.

Hij kreeg de idee om de West-Vlaamse landbouwsector kennis te laten maken met een waardig alternatief voor de industriële manier van boeren. Hij toont aan dat nicheteelten en duurzaam produceren niet te reduceren vallen tot een verhaal van geitenwollensokken en wereldverbeteraars, maar werkelijk een waardig alternatief kunnen bieden voor het landbouwsysteem.

In dit project krijgen zowel professionals als het brede publiek deze boodschap mee via het  tweedaags symposium 'KRACHTBOER' waar lezingen, good practices en vorming worden aageboden.

Financiƫle info

Projectleider

Westanglia vzw

Partners

In de Wulf, Krachtvoer/Alle Dagen Honger

Thema

Gebiedsgerichte werking, Toerisme en recreatie, Landbouw en visserij, Economie en streekontwikkeling

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen