INNOCASTLE - INNOvating policy instruments for preservation, transformation and exploitation of heritage CASTLEs, manors and gardens.Het centrale probleem in INNOCASTLE is dat in de meeste Europese landen het huidige beleid ten aanzien van behoud, transformatie en exploitatie (PTE) van historische kastelen, landhuizen en landgoederen (HCME) is verouderd en niet de werkelijke behoeften en kansen van HCME weerspiegelt. Nochtans hebben HCME de potentie om krachtige drijfveren te worden voor  plattelandsontwikkeling en innovatie.

Het project wenst daarom deze van Europa's minst bekende en specifieke vormen van erfgoed te valoriseren. Dit vereist echter een verschuiving van paradigma in bestuur en ondersteuning.

In het project gaat een Europees netwerk van partners uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Roemenië en België op zoek naar manieren om historische kastelen, landhuizen en landgoederen te doen herleven en om de toekomst van dit Europese culturele erfgoed te verzekeren.

De HoGent zal het voortouw nemen bij het ontwikkelen van een methodologie voor een basisonderzoek, waarbij alle beleidsinstrumenten rond dit erfgoed geanalyseerd worden. De resultaten van dit basisonderzoek zullen dan gebruikt worden om voorstellen te doen om het huidige beleid te hervormen, zodat dit type erfgoed een drijfveer kan worden voor plattelandsontwikkeling en innovatie.

 

Financiƫle info

Projectleider

National institute for heritage

Partners

Universiteit Gent, Regional Government of Extremadura, The National Trust for places of historic intrest and natural beauty, Provincie Groningen

Thema

Cultuur

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen