Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland



Dagelijks pendelen duizenden werknemers – ook ‘grenswerkers’ genoemd – tussen Vlaanderen en Nederland. Ondanks de vlotte verplaatsing zijn er tot op vandaag praktische hindernissen op het gebied van wet- en regelgeving die de grensoverschrijdende mobiliteit bemoeilijken. Via ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ worden grenswerkers de weg gewezen. 

In het kader van het project ‘Tendenzen zonder Grenzen’, uit Interreg IV, werd het Sectorbureau Grensarbeid opgericht als pilot. Het bureau nam de eerste initiatieven om grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling te faciliteren. De eerste stappen werden ondernomen om de informatievoorziening rond grensarbeid te organiseren in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland. Dankzij dit project kunnen werknemers en werkgevers sinds begin 2016 met hun vragen terecht bij het Oost-Vlaams netwerk van grensinfopunten in Eeklo, Zelzate, Gent, Sint-Niklaas en Beveren. Deze infopunten zijn te vinden bij de werkwinkels van de VDAB, de antennes van het ACV en ABVV Oost-Vlaanderen en bij VOKA Oost-Vlaanderen. 

‘Grensinfovoorziening VL-NL’ haakt hier verder op in door het sectorbureau verder uit te bouwen, zodat arbeidsvraag en -aanbod in de grensregio nog efficiënter en effectiever gematcht kunnen worden. Zo kunnen tekorten aan bijvoorbeeld technisch geschoold, onderwijzend of verzorgend personeel opgevangen worden door middel van grensarbeid.

Financiƫle info

Projectleider

Sociale Verzekeringsbank/Bureau voor Belgische Zaken

Partners

TUA West, VDAB, Provincie Oost-Vlaanderen, Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, Bergen op Zoom, Dethon, EGTS Linieland van Waas en Hulst, Provincie Antwerpen, UWV Werkbedrijf West-Brabant & Zeeland, Eindhoven, Maastricht

Prioriteit

Werkgelegenheid en arbeidsmobiliteit

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen