Empowercare 2 - EMPOWERing individuals & communities to manage their own CAREHet EMPOWERCARE-project wil via innovatieve technologieën, kennisoverdracht en een meer persoonsgerichte benadering de problemen van de toenemende vergrijzing wil oplossen. Het project loopt in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Engeland.

De cijfers zijn duidelijk: tegen 2080 zal liefst 28,7% van de Europese bevolking 65 jaar of ouder zijn. Deze snel toenemende vergrijzing leidt tot verschillende problemen: gebrek aan personeel en middelen voor ouderenzorg, stijgende kosten in de gezondheidszorg, maar ook eenzaamheid en isolement.

Om senioren langer en gezond thuis te kunnen laten wonen, moeten huidige lacunes in de ouderenzorg aangepakt worden. Een deel van de oplossing is om oudere mensen gepast te ondersteunen, hun isolement te doorbreken en hen mee te betrekken in de beslissingen rond hun gezondheid en welzijn. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor kennis en de groeiende impact van zorgtechnologie.

Binnen de huidige gezinszorg en ouderenzorg bestaan hiervoor reeds verschillende goede praktijkvoorbeelden en oplossingen. Het project EMPOWERCARE wil deze nu samenbrengen. De focus ligt daarbij op een meer persoonsgerichte benadering van zorg en kennisoverdracht, met een belangrijke rol voor de vaardigheden en expertise van lokale zorgverleners.

Financiƫle info

Partners

Zorggroep Heilig Hart, The Health and Europe Centre, Kent County Council, Solidarity Unversity, Departement du Nord, Provincie Antwerpen, University of Brighton, Canterbury Christ Church University, Wieltjesgracht vzw, Familiehulp vzw, Boone nv, SWVO, VITO nv

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen