Dorpskernontwikkeling SpiereDe heraanleg van de dorpskern Spiere-Helkijn door de gemeente en in samenwerking met Leiedal, De Lijn, AWV en ANB, stelt als doel een functionele verkeersruimte om te vormen tot een verblijfsruimte op maat van het dorp en zijn bewoners.

Twee eenvoudige maar krachtige ingrepen vormen de basis namelijk het realiseren van een dorpspodium en een landschapsbalkon.

Het bundelen van alle functionele elementen op het plein in één architecturaal object verhoogt de visuele eenheid van de ruimte en geeft aanleiding tot een "dorpspodium" dat naast de functionele vereisten (bushalte, fietsenstalling,...) ook een plek is waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het landschapsbalkon is een nieuwe ruimte in het dorp en vat de kerk, het plein en het omliggende landschap in één figuur en maakt een aantal functionele verbindingen mogelijk die het geheel in een betere dialoog plaatsen met de rest van het dorp.

Door het heraangelegde plein en omgeving te koppelen aan het landschap rondom het dorp ontstaan bovendien een betere relatie met de ruime omgeving van het dorp (Spierebeken en Scheldevallei). Door systematisch te kiezen voor hoogwaardige materialen en een eenvoudige aanleg zal de gemeente op termijn, naast een betere beleving van het dorp, ook de onderhoudslast van de publieke ruimte reduceren.

Financiƫle info

Projectleider

Spiere-Helkijn

Partners

Intercommunale Leiedal, De Lijn, Agentschap Wegen en Verkeer, Mobiliteit en Openbare Werken, Departement mobiliteit en openbare werken, Agentschap voor Natuur en Bos

Thema

Gebiedsgerichte werking

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen