DESIGN'IN - Steun aan de grensoverschrijdende ontwikkeling van de filière design-creatieHet doel van ons project is de ontwikkeling van winkels in het stadscentrum te bevorderen en te stimuleren door de integratie van design, met bijzondere aandacht voor de ambachtslieden/designers en voor de steden Bergen, Doornik, Kortrijk en de Metropool Rijsel.

Gezien de concurrentie van de winkelcentra aan de rand van de stad, en de veranderende consumptiegewoonten, willen we binnen een grensoverschrijdende context de winkels in het stadscentrum aantrekkelijker maken, hen grensoverschrijdende ontwikkelingsperspectieven bieden, om uiteindelijk meer potentiële klanten aan te trekken.

Om dit te bereiken, worden er drie gecoördineerde en complementaire acties opgezet.

- Via onze actie "DESIGN'IN SHOPS" worden de winkeliers aangemoedigd een beroep te doen op de diensten van designprofessionals om, bijvoorbeeld, hun etalage anders in te richten, hun verkoopruimte te herschikken, de zichtbaarheid van hun winkel te verbeteren of creatieve initiatieven te integreren.... 

- Onze tweede actie betreft het ter beschikking stellen van een tijdelijke verkoopruimte voor de ambachtslieden-designers in de 4 steden van het project om de markt aan de andere kant van de grens te testen. Deze ruimte kan zowel een plaats om te ontwerpen en/of te produceren, of een plaats om te verkopen zijn.

- Naast het ondersteunen van de integratie van design in commerciële activiteiten, zal design in een derde actie worden gebruikt als factor om een gebied te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken.

Via projectoproepen willen we projecten doen ontstaan die de stedelijke ruimte opwaarderen met tijdelijke of permanente ontwikkelingen via de beginselen van co-constructie en design thinking... Dit zal steeds gebeuren in een design en grensoverschrijdende context, met de bedoeling nieuwe klanten aan te trekken uit de andere grenszone van het gebied.

Financiële info

Projectleider

IDETA

Partners

Designregio Kortrijk, Progress / Maison du Design, CCI Grand Lille, Lille-Design

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Concurrentiekracht KMO

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen