Crop on top - het platform voor co-creatie van innovatieve urban farming technologieEr liggen kansen in Vlaanderen om gebruik van ruimte, energie enhulpstoffen in plantaardige productie te beperken, door in te zetten op meervoudig ruimtegebruik en op kringloopeconomie in interactie met andere sectoren. We zetten hierbij de stap naar hoogtechnologische urban farming. Ontwikkeling van nieuwe technologieën is nodig om dit haalbaar en betaalbaar te maken.
Het Crop on top project wil de ontwikkeling van urban farming technologie binnen Vlaanderen organiseren volgens de principes van co-creatie tussen technologiebedrijven, telers, kennisinstellingen en andere relevante stakeholders zoals industrie en overheden. Hiertoe wordt geïnvesteerd in een onderzoeksomgeving met een hoge demonstratieve waarde.

De infrastructuur is een sprekend voorbeeld van integratie op het vlak van grondstoffen- en ruimtegebruik: gebouwd op 8000 m² dakoppervlak van een loods, wordt restwarmte en -CO2 aangeleverd vanuit afvalverbranding, wordt de waterkringloop gesloten met de activiteit in de loods en worden nutsvoorzieningen en WKK gedeeld. Alle faciliteiten zijn voorzien voor de ontwikkeling van nieuwe urban farming technologie, ook in verticale systemen tot 12 m hoogte en in systemen van afgesloten meerlagenteelt.
Op die manier wordt de infrastructuur een visionaire, inspirerende en creatieve onderzoeks- en werkomgeving. De technologieën die hier ontwikkeld worden zijn wereldwijd valoriseerbaar bij de ontwikkeling van lokale voedselstrategieën.
De infrastructuur is architectonisch een landmark aan de Roeselaarse stadsrand én is maximaal toegankelijk voor het brede publiek om het maatschappelijk draagvlak te creëren voor hoog technologische glastuinbouw en stadslandbouw.

Financiƫle info

Projectleider

INAGRO

Thema

Landbouw en visserij, Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen