Het project Combituig omvat innovatieve, technische innovaties in de boomkorvisserij met als doel om de bijvangsten te reduceren en overleving te verbeteren. Met dit project willen de sector en ILVO enkele technische innovaties ontwikkelen en uittesten. Hiervoor werden 3 trajecten uitgewerkt:

  • Traject A zal innovaties testen die moeten voorkomen dat knelpuntsoorten en andere bijvangst het net binnenkomen. Mogelijke opties hier zijn het gebruik van licht of mechanische stimuli in de boomopening om rondvis te verjagen.
  • Traject B focust op het verbeteren van de selectiviteit van het net, door gebruik te maken van (een combinatie van) panelen en andere soorten netmateriaal en maasgroottes om zo de gevangen knelpuntsoorten en andere bijvangst te laten ontsnappen.
  • In Traject C wordt nagegaan welke aanpassingen de overleving verbeteren. Ook het effect van de trekduur, sorteertijd, de organisatie aan boord en de omgevingsparameters op de overleving zal hierbij bekeken worden.

Het project beoogt een intensieve communicatie en sterke participatie van de sector, via de intensivering van de Kenniskring “Innoverend Vissen” en veelvuldige individuele en gezamenlijke overleg- en planningsmomenten met geïnteresseerde vissers, reders en Rederscentrale (zowel op het ILVO, aan boord als via sociale media). 

Financiƫle info

Projectleider

Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek (EV ILVO)

Partners

Rederscentrale CV

Thema

Landbouw en visserij

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen