Circularity in & with New MaterialsHet jaarverslag van Fost Plus vzw (mei 2017) bevestigt dat België met een recyclagecijfer van 87,4 procent in 2016 meer dan ooit inzake verpakkingenrecyclage het best presterende land van Europa is. Ondanks deze heel positieve cijfers op vlak van recyclage kunnen ook onze kmo’s heel wat meer halen uit een circulaire economie. In dit economisch systeem, in tegenstelling tot het traditionele lineaire systeem, worden producten en materialen niet hergebruikt maar specifiek ontworpen om hun waarde bij hergebruik te behouden.

Het project “Circularity in & with new materials” wil het gebruik van recyclaat als grondstof stimuleren in de kunststofverwerkende en textielindustrie om deze sector te laten uitgroeien tot voorloper in het sluiten van kringlopen. De duurzame transformatie van materialen wordt beoogd in de volledige waardeketen, van grondstof tot eindproduct. Het project richt zich hiervoor op de drie essentiële fasen in de verduurzaming:

identificatie en materiaalkarakterisatie
opzuivering van recyclaat
implementatie door aangepaste procestechnieken en producten.
Er zullen strategische investeringen worden gerealiseerd die noodzakelijk zijn voor de stimulans van recyclaat als grondstof en als dusdanig het sluiten van kringlopen. Deze investeringen vormen de basis voor de uitbouw van een doorgedreven inhoudelijke samenwerking tussen ondernemingen en kennisactoren volgens de principes van open innovatie. Vanuit een geïntegreerde totaalvisie worden de ondernemingen begeleid via een open innovatie-filosofie en de ertoe voorziene open infrastructuur.

Dankzij deze aanpak via een neutraal, transparant open platform, waar partners elkaars complementariteit erkennen en respecteren, kunnen geïnteresseerden uit verschillende sectoren steeds beschikken over topexpertise inzake proces- en productontwikkeling bij het sluiten van hun kringlopen.

Financiƫle info

Partners

Flanders Innovation hub for Sustainable CHemistry - Flanders Innovation hub for Sustainable CHemistry vzw, Hogeschool West-Vlaanderen, Vlaamse autonome hogeschool - centrale diensten, Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen - campus Kortrijk, Katholieke Universiteit te Leuven - KU Leuven - Campus Brugge - Wetenschap & Technologie (KHBO), Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, Technische Universitaire Alliantie voor economische transformatie in West-Vlaanderen, Universiteit Gent - st.-pietersnieuwstraat, Wetenschappelijk en Technisch Centrum van de Belgische Textielnijverheid - centexbel

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen