BITS - Bicycles and Intelligent Transport SystemsHoe kunnen technologische innovaties en slim gebruik van data het fietsen aantrekkelijker, efficiënter en veiliger maken? Die vraag staat centraal in het projectvoorstel ‘Bicycles and Intelligent Transport Systems’ (BITS).

Zaken als congestie, luchtvervuiling en urbanisatie zetten de leefbaarheid van onze steden onder druk. Als het gaat om mobiliteit heeft de fiets laten zien een belangrijke oplossing te zijn voor dit soort problemen. Nu is het fietsen in Noordwest-Europa en zeker in Nederland al ver ontwikkeld. Er liggen nog wel grote kansen voor het ‘slimmer’ maken van het fietsen door het toepassen van ITS, net als bij gemotoriseerd verkeer.

Denk bijvoorbeeld aan multimodale realtime reisplanners, interactieve apps en ‘connected’ infra. Daarnaast voorziet het project in het opzetten van een zogeheten ‘Cycling Data Hub’; een plek waar fietsdata wordt verzameld, geanalyseerd en opengesteld voor iedereen die geïnteresseerd is. Dit biedt overheden nuttige informatie die ze helpt bij het maken van doelgericht, effectief beleid.

Mobycon heeft met provincie Overijssel een netwerk gevormd van ambitieuze partners om samen de leiding te nemen als het gaat om fiets en ITS. Naast Zwolle (NL), Odense (DK), Brugge (BE), provincie Antwerpen (BE) en East Riding (GB) zijn onder andere de European Cycling Federation en de Universiteit van Oldenburg (DE) onderdeel van het consortium. En hebben al meer dan 50 steden, universiteiten en bedrijven uit heel Europa uitgesproken het project te steunen.

Financiƫle info

Projectleider

Provincie Overijssel

Partners

Brugge, Katholieke Hogeschool Vives, Gemeente Zwolle, East Riding Council of Yorkshire, Gemeente Aarhus, Baron Mobility, European Cyclist Federation, Provincie Antwerpen, Carl von Ossietzky Universitaet Oldenburg

Thema

Mobiliteit en weginfrastructuur

Prioriteit

Duurzaam vervoer

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen