Ongeveer 85% van de verkeerscongestie in de Noordzeeregio is een gevolg van het autoverkeer. Dat is een gevaar voor de volksgezondheid, economie en leefbaarheid van de steden. Fietsen is één van de manieren om deze negatieve gevolgen tegen te gaan.

Het project BITS (Bicycling & Intelligent Transport Systems) wil het fietsgebruik met 10% doen toenemen en de CO2-uitstoot met 9% reduceren. Het project gebruikt daarvoor ‘intelligente transportsystemen’ (ITS), denk bijvoorbeeld aan een 3D-camera om het gedrag van verkeersdeelnemers in kaart te brengen, een game die mensen aanzet om te fietsen of intelligente verkeerslichten. Via deze intelligente systemen wil BITS het fietsgebruik verhogen en gewenste fietsgegevens produceren. Deze fietsgegevens worden gedeeld, geanalyseerd en gevisualiseerd om een beter inzicht te krijgen in de behoeften van fietsers en om het fietsbeleid te verbeteren. Een deel van de gegevens worden ook rechtstreeks teruggestuurd naar de fietser. De effectiviteit van ITS-oplossingen zal worden geëvalueerd, uitdagingen worden geïdentificeerd en resultaten worden verspreid naar andere regio's.

In Vlaanderen zal de provincie Antwerpen een Fiets Data Hub creëren. Er werd tevens een 3D camera gebruikt om met artificiële intelligentie verkeersanalyses te doen in Bornem.

BITS

Financiƫle info

Projectleider

Provincie Overijssel (Nederland)

Partners

Stad Brugge, VIVES, European Cyclists Federation, Provincie Antwerpen

Thema

Mobiliteit en weginfrastructuur

Prioriteit

Duurzaam vervoer

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen