Hoewel er reeds biologische bestrijdingsmiddelen in de landbouw beschikbaar zijn, is het aanbod eerder beperkt. BioScreen zoekt en identificeert nieuwe, biologische en multifunctionele moleculen voor de biologische ziektebestrijding van gewassen. Dit zal helpen bij de overgang naar een duurzame landbouw, met respect voor het milieu.

De identificatie van deze nieuwe moleculen gebeurt via een screeningsplatform, gebaseerd op eenvoudige testen. De grensoverschrijdende expertise van de projectpartners zal een snelle vooruitgang mogelijk maken bij de evaluatie van de doeltreffendheid van de moleculen en hun potentieel gebruik in doordachte bestrijdingsprogramma’s. Het onderzoek naar het werkingsmechanisme van deze moleculen en hun impact op non-target organismen, moet het mogelijk maken om de structurele kenmerken die verantwoordelijk zijn voor hun biologische activiteit te identificeren en daarmee hun toepassingsgebied te optimaliseren. Daarnaast zal er ook onderzoek gebeuren naar de impact van de behandeling met deze nieuwe moleculen op de kolonisatie van wortels van gewassen door ‘arbusculaire mycorrhiza fungi ‘(AMF), de belangrijkste micro-organismen in de wortelzone van gewassen.

Het project draagt ook bij aan het verspreiden van kennis en vaardigheden. Zo worden studenten en jonge onderzoekers opgeleid, bijvoorbeeld via een gemeenschappelijke cursus aan de partneruniversiteiten over de wetenschappelijke resultaten van BioScreen, door het schrijven van wetenschappelijke artikels en het organiseren van congressen, seminaries en zomercursussen.

BIOSCREEN maakt deel uit van de projectenportefeuille SMARTBIOCONTROL.

Financiële info

Partners

Université de Reims Champagne-Ardenne (Frankrijk), Universiteit Gent

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen