BIOHARV - Biogebaseerde piëzo-elektrische textielmaterialen voor de productie van elektrische energieMechanische Energie Recuperatie (MER) systemen, zijn kleine toestellen voor het opwekken en opslaan van elektrische energie gebaseerd op het inzetten van innovatieve piëzoelektrische materiaal. Deze systemen zijn in staat om de mechanische bewegingen om te zetten in bruikbare elektriciteit, inzetbaar voor vele toepassingen, waaronder de voedingen van electrische apparaten   en slimme sensoren ingezet in diverse applicaties;  medische, transport, landbouw, enz. Piëzo-elektrische materialen zijn hiervoor van cruciaal belang. De piëzo-elektrische biopolymeren (PA11, PLA) bieden bovendien duidelijke voordelen op vlak van ecologische voetafdruk. De ontwikkeling van dergelijke multi-component piëzo-elektrische structuren opent interessante perspectieven voor de regionale KMO’s actief in de textiel- en kunststofverwerking, om innovatieve producten te ontwikkelen met een hoge toegevoegde waarde.

Het BIOHARV project voorziet dan ook in een originele aanpak, om uitgaande van biopolymeren, piëzo-elektrische textielvezels te produceren en deze in te zetten  in de ontwikkeling van thermoplastische MER-prototypes.  Het project bundelt de expertise van verscheidene regionale technologische en wetenschappelijke onderzoekscentra waaronder Mines Douai, ARMINES, Centexbel en de universiteiten van Mons, Valenciennes en Lille 1. Prototypes en demonstratoren zullen worden ontwikkeld om de energetische performantie, de duurzaamheid en inzetbaarheid van deze MER systemen te bewijzen.

Financiële info

Projectleider

Ecole Nationale Supérieure des Mines de Douai

Partners

Centexbel, Université de Mons, Université de Lille - Lille, Université de Valenciennes et du Hainaut Cambrésis, Association pour la recherche et le développement de méthodes et processus industriels (ARMINES)

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen