Aromaten zijn belangrijke bouwstenen voor de hedendaagse chemische industrie. Niet alleen om brandstoffen, basischemicaliën of polymeren te kunnen produceren, maar ook om polymeer additieven, kleurstoffen, smaakstoffen en geuren te creëren. Zo goed als alle aromatische bouwstenen worden uit de steeds schaarsere fossiele grondstoffen gehaald. Daarom is het belangrijk om een technologie te ontwikkelen die de huidige aromatische bouwstenen uit de chemische industrie vervangt door een alternatieve grondstof. Schaliegas is een opkomend alternatief, maar in tegenstelling tot de bekende fossiele bronnen ontbreken hierin aromatische verbindingen.

‘Biorizon Innovatie en Opschaling van Hernieuwbare Aromaten Technologie’ (BIO-HArT) haakt in op de transitie naar een biogebaseerde economie. Het project maakt deel uit van Biorizon, het Centrum voor Open Chemische Innovatie in Bergen op Zoom. Er zullen procesopstellingen in Gent, Antwerpen, Bergen op Zoom en Geleen opgezet worden. Deze locaties zijn complementair en zullen elk op hun eigen expertise worden ingezet. Tussen de locaties wordt personeel en kennis uitgewisseld. Door het ondersteunen van ‘Bio-HArt’ levert Interreg Vlaanderen-Nederland een belangrijke bijdrage aan het verder ontwikkelen van de Vlaams-Nederlandse grensregio als toplocatie voor de omschakeling naar een meer duurzame biogebaseerde economie en een efficiënte omgang met hulpbronnen.

Financiële info

Projectleider

TNO

Partners

Katholieke Universiteit Leuven, Avantium Chemicals – Pilot Plant, Bio Base Europe Pilot Plant VZW, Chemelot InSciTe, DSM ChemTech Center, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Maastricht, VITO nv

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen