(Be)leefbare ScheldeHet Schelde-estuarium vormt een unieke geologische eenheid die de grensstreek tussen Vlaanderen en Nederland verbindt. De streek kent een gemeenschappelijke cultuurhistorische geschiedenis, maar ook een gedeelde gemeenschappelijke uitdaging voor de toekomst. Het vereist sterke samenwerking om het projectgebied te kunnen profileren als toeristische topbestemming.

(Be)Leefbare Schelde is gericht op het verkrijgen van de Geopark-status van UNESCO voor het gebied. Het doel is om de toeristische druk van de kust naar het binnenland te verplaatsen en het toeristische aanbod in de regio te vergroten. Duurzaamheid en betrokkenheid van bewoners en belanghebbenden staan centraal in de ontwikkeling van het toeristisch aanbod. Het project omvat renovatie en ontwikkeling van toeristische Parels en Poorten (waaronder Grenspark Groot Saeftinghe), de ontwikkeling van langzame verbindingsroutes en de ontwikkeling van een integrale strategie voor het verbinden en ontsluiten van het gebied. Belangrijk voor de verbinding is de doorontwikkeling van de ‘7 verhaallijnen voor het Geopark’ over heden, verleden en de toekomst van het gebied zoals ‘Zilt en zoet’, Klimaat van alle tijden’ en ‘Leven met het water’.  

Zo zal o.a. de Verdronken stad Reymerswael in Zeeland als Parel ontwikkeld worden, en fungeert het als kleinere ankerplaats waar dankzij heraanleg van de oude funderingen en de realisatie van een expositie i.s.m. museum Boijmans van Beuningen de stad opnieuw zichtbaar wordt gemaakt. In één van de Poorten, namelijk het Watersnoodmuseum, zal een expositie gerealiseerd worden over waterbouw in de Schelderegio door de geschiedenis heen. De expositie toont hoe het water onze samenlevingen vormde én hoe we veilig met het water kunnen blijven leven. Als Poort biedt het museum een instappunt waar bezoekers kennis maken met het bredere verhaal van de Delta.  

Met onderzoek naar toeristische data, de inventarisatie van bestaande en ontwikkeling van nieuwe tools wil het project gericht de spreiding van toeristen over de regio. Er wordt een integrale gebiedsdekkende strategie en actieplan ontwikkeld.

Locatie van dit project

Financiƫle info

Projectleider

HZ University of Applied Sciences (Nederland)

Partners

Stad Oostende, Westtoer, Provincie West-Vlaanderen, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Gemeente Borsele, Gemeente Reimerswaal, Provincie Oost-Vlaanderen, Thomas More Hogeschool, Beheerstichting Zuidwaterlinie Alliantie, Gemeente Kapelle, Gemeente Rumst, Provincie Antwerpen, Stad Sint-Niklaas, Toerisme Oost-Vlaanderen, Gemeente Bergen op Zoom, Gemeente Puurs-Sint-Amands, Gemeente Tholen, Provincie Noord-Brabant, Provincie Zeeland, Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953, Vrijbuiter Zeilen

Thema

Toerisme en recreatie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen