AVATAR heeft tot doel om emissievrije geautomatiseerde schepen in te zetten bij het vervoer op binnenwateren. Via deze schepen wordt frequent vervoer mogelijk tussen de stedelijke ‘consolidatiecentra’ buiten de stad en de binnenstedelijke hubs. De nadruk ligt hierbij op goederen in pallets en afvalteruggave.

De gemiddelde externe kosten (congestie, ongevallen, luchtverontreiniging, klimaat, geluid, ...) voor het wegvervoer is immers veel hoger dan voor de binnenvaart (TUDelft, 2018). Toch zijn schepen, in vergelijking met stedelijk goederenvervoer, momenteel economisch niet rendabel, bijvoorbeeld door hoge kosten voor de bemanning van schepen. Meer automatisering is van cruciaal belang om op deze schaal een duurzame en economisch levensvatbare toekomst te garanderen.

Het AVATAR-project gaat deze uitdagingen aan door het ontwikkelen, testen en beoordelen van geschikte technologieën en bedrijfsmodellen voor stedelijke autonome emissievrije binnenvaart. Hierdoor ontsluit het project het economische potentieel van stadsschepen en bijbehorende waterwegen, vergroot het de beschikbare oplossingen voor volledige-cyclusautomatisering en zet het een duurzaam supply chain-model op voor stedelijke goederendistributie en afvalteruggave.

Financiƫle info

Projectleider

POM Oost-Vlaanderen

Partners

E. Van Wingen NV, Katholieke Universiteit Leuven, Opleidingscentrum voor Hout en Bouw vzw, Logistics Initiative Hamburg, University of Oldenburg, TU Delft, SEAFAR, SSPA Sweden AB, Urban Waterway Logistics

Thema

Mobiliteit en weginfrastructuur

Prioriteit

Duurzaam vervoer

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen