ATHENS - Assembly Technologies for Hybrid structurEs of Natural fiber compositeSBinnen veel industriële sectoren, en in het bijzonder in de transportsector, wordt de vraag naar lichtere componenten en structuren vanuit een ecologisch en sociaal-economisch standpunt steeds groter. De ecologische voetafdruk van de transportwereld (CO2 - uitstoot) moet drastisch dalen om te voldoen aan de vooropgestelde wettelijke doelstellingen. In dit kader spitsen tegenwoordig talrijke onderzoeksactiviteiten zich toe op de ontwikkeling van lichte, recycleerbare natuurvezelversterkte thermoplasten (NFTP's).

Het inzetten van vezelversterkte kunststoffen stelt constructeurs in de transportsector in staat lichte, stijve en sterke structuren te produceren. Dit past binnen de evolutie naar het minimaliseren van het voertuiggewicht en het maximaliseren van de nuttige lading. Niet enkel de optimale technische performantie van lichtgewichtstructuren draagt bij tot de ecologische duurzaamheid ervan, maar vooral ook de gebruikte basismaterialen en de aangewende productieprocessen.

ATHENS focust zich op het ontwikkelen van geschikte las - en lijmverbindingen voor bovenvermelde structuren. Deze kennis ontbreekt bij veel bedrijven en vormt een struikelblok om NFTP's op grote schaal in te zetten.

 

Financiële info

Projectleider

KU Leuven

Partners

Ecole Nationale Supérieure des Mines de Douai, Materia Nova, Association pour la recherche et le développement de méthodes et processus industriels (ARMINES)

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen