Accelerate³3D printen, binnen industriële context ook wel additive manufacturing genoemd, nam de laatste jaren een hoge vlucht. Er bestaan heel wat 3D printtechnologieën zoals Fused Deposition Modeling (FDM),  Digital Light Processing (DLP) en jetting. Dankzij deze technologieën kunnen allerhande producten geprint worden en is (dure en minder duurzame) assemblage niet meer nodig. Voor 3D printen is op de vrije markt echter slechts een beperkt aantal polymere printmaterialen beschikbaar. Een innovatieve doorontwikkeling van deze materialen dringt zich op. De behoefte aan biogebaseerde polymeren – als duurzame variant – is groot.


‘Accelerate³’ wil daarom de specifieke expertise uit Nederlands Limburg en West-Vlaanderen samenbrengen zodat de nodige kennis en testinfrastructuur structureel gebundeld kan worden. Beide regio’s staan in voor deze sector en kennen een gelijkaardig economisch weefsel dat voor het merendeel bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen. Daarnaast worden ze met soortgelijke uitdagingen geconfronteerd en zijn ze in eenzelfde inhoudelijk domein actief, met complementaire specialisaties. De grensoverschrijdende samenwerking tussen West-Vlaanderen en (Nederlands) Limburg biedt dan ook de ideale gelegenheid om kennis, infrastructuur en netwerk in beide regio’s gevoelig uit te breiden.

Dankzij de grensoverschrijdende clustering kunnen de KMO’s en MKB’s in beide regio’s groeien. Verscheidene sectoren van zowel materiaalbedrijven, productie en software zullen baat hebben bij ‘Accelerate³’.

Financiële info

Projectleider

TUA West

Partners

Katholieke Universiteit Leuven - campus Kortrijk, Centexbel, Chemelot Campus BV, Chemelot Research Facilities BV

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Website

Open website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen