Microproject "EM News XL" in de kijker

27-04-2020

Bart Noels, één van de bezielers van dit project, over het project:

Eurometropolis News is gestart vanuit een blijvende verwondering & verbazing…op nog geen 20 à 30 kilometer van onze woonplek vinden we heuvels vol bloeiende natuur. Tegelijk worden we ook omringd door een drukke stedelijke agglomeratie L-K-T met ondertussen meer dan één miljoen inwoners.

Troeven genoeg dus om elkaar te ontdekken en de drempels aan weerszijden van de grens te laten verdwijnen! Vanuit een gezonde leer- en nieuwsgierigheid is Eurometropolis News, dat vooral gedragen wordt door zeer gemotiveerde vrijwilligers, gestart. Ondertussen brengen we nieuws over de ganse regio waarbij we de land- en taalgrenzen oversteken en maken we wekelijks een twee-talige gratis nieuwsbrief. Dankzij het microproject EM NEWS XL – in het kader van het Europees samenwerkingsprogramma INTERREG V France-Wallonie-Vlaanderen - kregen we in 2018-2019 de kans om onze werking te verruimen en het internationale partnerschap te versterken. We konden bovendien rekenen op een bijdrage van 30.500€ uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling!

In EM NEWS XL, een grensoverschrijdend partnerschap tussen TRANSFORUM aan Vlaamse zijde en Miroir D’Eux aan Franse zijde, realiseerden we enerzijds een scholenuitwisseling voor jonge journalisten en anderzijds maakten we de reportagereeks “Le Grand Tour”. Kinderen van de lagere scholen 't Klavertje (Staden) en Jules Michelet (Roubaix) verzamelden en selecteerden gedurende het ganse project nieuws voor elkaar over verschillende onderwerpen. Nadien verwerkten ze dit nieuws in eigen artikels als “echte journalisten”.  

De uitwisseling en de grensoverschrijdende ontmoetingen tijdens de twee schoolbezoeken waren een groot succes! Zelfs na afloop van het microproject blijven de klassen contact met elkaar houden. Le Grand Tour is het resultaat van de grensoverschrijdende samenwerking van een zevental journalisten…een bont gezelschap van Fransen, Walen en Vlamingen! We trokken van het volkstheater in Westouter naar een opleiding geweldloos activisme in Wazemmes en we maakten kennis met burgers die vluchtelingen thuis opvangen. We gingen langs bij bierbrouwers, fietsherstellers, begrafenisondernemers en tangodansers. De tocht ging door de stad, over het platteland, via gekende en vooral minder gekende plekken van de Eurometropool.

Doorheen de boeiende reeks aan interviews en beelden leerden we een heel diverse en uitdagende (grens)regio kennen, met uiterst geëngageerde burgers. Voor de laatste vijf reportages schuimde Eurometropolis News de hele grenslijn af: 408 kilometer, van Roesbrugge tot Enghien, van Ruiselede tot La Bessée.Voor wie meer wil weten over dit microproject : Je kan de 60 reportages lezen op www.eurometropolisnews.info  Zeker doen!