Eén jaar later - Noordzeeregio’s zetten samen concrete stappen in het Straits Committee

04-03-2021

Het Comité van de Kanaalzone aan de Noordzee of het Straits Committtee, een initiatief om de banden en de samenwerking tussen zes regio’s aan weerszijden van de Kanaalzone te versterken, viert zijn eerste verjaardag.

Het Comité werd gelanceerd in Arras en heeft tot doel de economische en duurzame ontwikkeling in het gebied te ondersteunen waarbij jongeren voorop worden gesteld. De Brexit zal namelijk een aanzienlijke impact hebben op de open economieën in de betrokken regio’s. West-Vlaanderen wordt daarbij relatief het hardst getroffen.

Jean de Bethune, gedeputeerde voor Externe relaties en Economie, stelde tijdens het Executive Committee dat goede samenwerking maar resultaat kan opleveren als er een visie is.  De geïntegreerde visie en strategie voor het Straits Committee stelt concrete maatregelen voor die op korte, middellange en lange termijn worden uiteengezet op het gebied van economische ontwikkeling en vlotte handel, klimaatverandering en schone groei, en het ondersteunen van jongeren.

Samen met de vertegenwoordigers van de Provincie Oost-Vlaanderen, de Franse departementen Pas-de-Calais en Nord, de Nederlandse Provincie Zeeland en het Britse Kent County Council is Jean de Bethune ervan overtuigd dat het Straits-gebied tegen 2030 internationaal erkend zal worden als dé plek waar het VK en continentaal Europa elkaar ontmoeten. Het Straits Committee laat mensen, bedrijven en verenigingen toe samen te werken rond gedeelde kansen en uitdagingen in het grensoverschrijdend Noordzeegebied.

Op korte termijn willen de leden vanuit het Straits Committee een boost geven aan een netwerk rond blauwe economie, “belangrijk voor West-Vlaanderen vanuit het oogpunt van de kenniseconomie”, aldus de gedeputeerde. Daarnaast heeft elk lid middelen gereserveerd voor een initiatief dat kleinschalige grensoverschrijdende projecten ondersteunt.  Dat initiatief gaat eind maart 2021 van start en zal in het teken staan van jongeren.

Meer info: 

Jessica Monteyne - jessica.monteyne@west-vlaanderen.be

Elien Declercq - elien.declercq@west-vlaanderen.be