De verwerking van de geoogste gewassen, zoals de productie van gesneden, verse en bevroren groenten bestaat uit opeenvolgende stappen: snijden, trimmen, wassen, soms blancheren, ontwateren, verhitten en verpakken. Voor de voedselkwaliteit en -veiligheid zijn deze verwerkingsstappen met elkaar verbonden. Dit betekent dus dat de prestaties van één processtap de prestaties van de vervolgstappen beïnvloeden. Tot op vandaag isoleert onderzoek telkens één bepaalde stap van de hele verwerkingslijn en bestudeert dit als een onafhankelijk proces.

Er is bijgevolg nood aan een modulair en mobiel opgebouwde proceslijn op pilootschaal die de verschillende verwerkingsstappen kan onderzoeken. Het project VEG-i-TEC bouwt een piloothal voor toegepast onderzoek en ontwikkeling rond verwerkingsprocessen van groenten en aardappelen. Die piloothal maakt het mogelijk om een flexibele verwerkingslijn op te stellen in functie van de vraag van de betrokken bedrijven (verwerkers, fabrikanten van apparatuur en fabrikanten van sensoren en automatisering).

Financiële info

Partners

Universiteit Gent - Campus Kortrijk, TUA West, Hogeschool West-Vlaanderen, Institut National de la Recherche Agronomique, ADRIANOR, Wagralim

Thema

Economie en streekontwikkeling

Prioriteit

Onderzoek en innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen