TERTS - Transitie in Energie via een Regierol t.o.v de Tertiaire Sector



TERTS zet in op een vermindering van CO₂-uitstoot in de tertiaire sector. Het is een sector die lang links bleef liggen vanwege de kleinschaligheid en grote diversiteit. 

De specifieke doelgroep binnen dit project zijn de horeca, detailhandel en kleine zelfstandigen zoals kappers, bakkers en slagers. Vanuit een participatieve samenwerking met lokale overheden of andere actoren worden zij verleid om van energietransitie een essentieel onderdeel in hun bedrijfsvoering te maken. Het te ontwikkelen aanbod bestaat uit het testen en demonstreren van innovatieve technieken en maatregelen, het uitvoeren van een ontzorgingstraject en het opzetten van een regiefunctie door gemeenten en/of andere actoren. 

Zes ‘all-in’ demonstratieprojecten staan op de planning. Zo zal het bekende Gentse kunstencentrum en café-bistro Vooruit investeren in binnengroenwanden en een buitengroenwand, en een intelligente dampkap met warmterecuperatie en een wasstraat voor herbruikbare bekers plaatsen. In Middelburg zal bowlingcentrum De Kruitmolen een warmtepomp en luchtbehandelingskast integreren met warmte- en vochtterugwinning, geïntegreerde PV en LED-verlichting in combinatie met slimme opslag. Daarnaast kunnen – onder begeleiding van WVI - een 25tal bedrijven zich intekenen om via het geoptimaliseerde toeleidingstraject  innovaties uit te voeren in het eigen bedrijf. 

Financiële info

Projectleider

West-Vlaamse Intercommunale

Partners

Brugge, Katholieke Universiteit Leuven, Gemeente Goes, Interleuven, Universiteit Gent, Gemeente Middelburg, Technische Universiteit Eindhoven, Stichting Avans, Kunstencentrum Vooruit

Thema

Milieu, landschap en natuur

Prioriteit

Koolstofarme economie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen